Соціологи з’ясували, що Різдво – найулюбленіше новорічне свято українців

Різдво є найпопулярнішим зимовим святом в Україні. Так вважає 49% опитаних Соціологічною групою Рейтинг.

Другим у списку з невеликим відривом є Новий рік – 37%.

День Святого Миколая люблять трішки менше українців – 6%. А от Старий Новий рік обрали лише 4%. Жодне з цих новорічних свят не люблять 2%.

Фото lviv1256.com

Опитування показало, що лише 4% святкують Різдво саме 25 грудня, тоді як більшість опитаних (71%) – 7 січня. Водночас, 18% українців святкують Різдво двічі (25 грудня і 7 січня) і їх кількість за рік дещо зросла.

Протягом останніх 10-ти років кількість прихильників Нового року зменшується, натомість Різдва – збільшується. Цього року кількість прихильників Різдва перевищила.

Дослідження Соціологічної групи Рейтинг показує, що святкування  Нового року більше популярне для жителів Сходу і Півдня, молоді і чоловіків.

Різдво значно частіше обирали на Заході, люди середнього і старшого віку, жінки, а також віруючі ПЦУ та греко-католики. Однаковою мірою улюблені ці два свята для мешканців Центру і Києва.

Запитали в українців й про думку, щодо перенесення дати відзначення Різдва з 7 січня на 25 грудня. 

За останні п’ять років знизилася кількість тих, хто проти перенесення дати відзначення Різдва (з 69 до 58%) та дещо зросла кількість прихильників цієї ідеї (з 15 до 26%).

 Фото: ratinggroup.ua

Найбільше прихильників ідеї перенесення Різдва на Заході і в Києві: близько 40% підтримують і майже стільки ж не підтримують. Дещо більше підтримують цю ініціативу опитані середнього й старшого віку, а також греко-католики.

Довідка: опитування проводилося з 20 до 22 грудня. Було опитано 2000 респондентів віком від 18 років методом телефонного інтерв’ю у всіх регіонах України, за винятком окупованих територій Донбасу та Криму.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *